Експлуатація водонагрівачів у регіонах із жорсткою водою потребує особливої уваги та відповідального підходу. Через підвищений вміст солей кальцію та магнію вода утворює накип на нагрівальних елементах приладу, що знижує ефективність його роботи, спричиняє перевитрати електроенергії та призводить до передчасного зносу обладнання. Я сам стикався з ситуацією, коли водонагрівач почав повільно гріти воду, а всередині чути було характерне потріскування — це були перші ознаки утворення накипу.
Накип діє як теплоізоляція, заважаючи ефективному передаванню тепла від ТЕНу до води. У результаті прилад змушений працювати довше, що створює додаткове навантаження на електромережу та суттєво зменшує термін його служби. Крім того, у жорсткій воді частіше відбувається корозія внутрішніх елементів бака, особливо якщо він не обладнаний якісним магнієвим анодом. Я одного разу довірився дешевій моделі без належного захисту, і вже за рік довелося купувати новий бойлер.
Щоб уникнути проблем, важливо регулярно проводити профілактичне очищення ТЕНу та бака, а також стежити за станом анода. Установлення додаткових фільтрів для пом’якшення води також позитивно впливає на тривалість служби водонагрівача. Деякі користувачі встановлюють системи зворотного осмосу:
https://www.volynnews.com/news/all/sekrety-vyboru-boylera-dlia-zhorstkoyi-vody/ або фільтри з поліфосфатними картриджами — такий підхід допомагає знизити рівень жорсткості ще до надходження води в прилад.
Особисто я після декількох невдалих спроб з дешевими водонагрівачами зробив висновок: краще один раз вкластися в якісну модель з антикорозійним покриттям бака та знімним ТЕНом, ніж регулярно витрачати гроші на ремонт або заміну. Умови жорсткої води — це не вирок, а виклик, до якого потрібно підходити з розумінням і підготовкою.