Героический Форум!

Де почитати цікаві новини про космос?

Размещено by kirillbada 
Де почитати цікаві новини про космос?
21.03.2023 15:03
Підкажіть, де можна почитати останні новини про дослідження космосу, зокрема на такі цікаві теми, як чорні діри, нейтронні зорі, утворення перших галактик.
Re: Де почитати цікаві новини про космос?
21.03.2023 22:10
Принаймні один сайт знаю. Він новинний загалом, але має цікавий розділ про космос — https://ostannipodii.com/c/nauka_ta_tekhnika/kosmos/. Остання новина там зокрема про те, що чорні діри можуть бути оточені темною матерією.



Изменения 1 раз. Последнее изменение в 21/03/2023 22:10 by andriyl.
Астрономи виявили закручені поля навколо загадкового швидкого радіосплеску
14.05.2023 17:05
Швидкі радіосплески (FRcool smiley, що характеризуються як найяскравіші небесні детонації мілісекундної тривалості в радіодіапазоні, давно викликають здивовані питання в астрономії та фізиці щодо свого загадковго походження.

У рамках програми Commensal Radio Astronomy FAST Survey (CRAFTS), основоположної програми п'ятисотметрового сферичного радіотелескопа (FAST), було зроблено революційне відкриття: перший в історії постійно активний повторюваний FRB, позначений як FRB 20190520B. Цей унікальний FRB пролив світло на потенційні напрямки, які можуть прояснити походження цих явищ.

Міжнародний консорціум, очолюваний доктором Лі Ді з Національної астрономічної обсерваторії Китайської академії наук (NAOC), розпочав кампанію зі спостереження FRB 20190520B. Під час цієї роботи, використовуючи можливості телескопа Паркса в Австралії та телескопа Грін Бенк (GBT) у США, було виявлено екстремальну інверсію магнітного поля навколо цього джерела, що вічно спалахує.

Ця багатонаціональна спільна дослідницька робота була опублікована в журналі Science ("Реверсія магнітного поля в турбулентному середовищі навколо повторюваного швидкого радіоспалаху").

На відміну від своїх побратимів, FRB 20190520B унікально генерує сплески, які незмінно виявляються щонайменше одним, а часто й кількома телескопами під час кожного спостереження. Така незмінна повторюваність робить його оптимальним кандидатом для всебічних багатодіапазонних досліджень.

"Телескоп Паркса виявив 113 сплесків у FRB 20190520B, що перевершує сумарну кількість швидких радіосплесків, раніше виявлених Парксом, і тим самим підкреслює виняткову значущість FRB 20190520B", - зазначив доктор Дай Ші з Університету Західного Сіднея, головний дослідник проєкту FRB 20190520B на Парксі.

Завдяки спільному аналізу даних, отриманих з GBT і Паркса, д-р Фенг І, випускник NAOC, що працює зараз у Чжецзянській лабораторії, і пані Анна-Томас із Західно-Віргінського університету (WVU) виміряли поляризаційні характеристики цього об'єкта. Вони визначили, що міра обертання Фарадея (RM) зазнала радикальних змін знака: коливання від приблизно 10 000 одиниць до -10 000 одиниць і назад. Серед інших важливих учасників роботи - доктор Ліам Коннор з Калтеху та доктор Сара Берк-Сполаор з WVU.

Під час траєкторії розривного сигналу на поляризаційні властивості може впливати плазма, що обволікає. "RM може бути апроксимована інтегральним добутком магнітного поля та електронної щільності. Хоча флуктуації RM можуть бути зумовлені будь-яким із цих чинників, зміна знака має бути пов'язана з інверсією магнітного поля, оскільки електронна густина не може набувати негативних значень", - пояснив д-р Лі Ді, автор-кореспондент дослідження.

Така інверсія може бути наслідком проходження сигналу через турбулентний, намагнічений плазмовий екран, розташований у межах від 10-5 до 100 парсек від джерела FRB. "Турбулентні компоненти магнітного поля навколо повторюваних швидких радіосплесків можуть нагадувати хаотичний клубок вовни", - вважає професор Ян Юаньпей з Університету Юньнань, співавтор дослідження.

Правдоподібним поясненням такого безладу може бути перетин сигналом гало супутнього об'єкта, такого як чорна діра або масивна зірка з вітрами. Отримання інформації про ці серйозні зміни в намагніченому середовищі, що оточує FRB, є важливим кроком на шляху до розуміння походження таких космічних детонацій.
Извините, только зарегистрированные пользователи могут писать в данный форум.

Нажмите сюда, чтобы войти

Город-сам-себе-герой!
гор.справка
история 
музей 
галерея 
фонд 
АТС 
карты 
погода 
разное 
сервисы
общение 
юмор 
поиск у нас:
"и" "или"
НАШ САЙТ
WEB




2001-2024 ©